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Dear Executive Director Bergeron-Beaulieu:

I am writing in response to your letter, dated November 20, 2019, regarding the Department of Health
and Human Service’s draft proposed Medicaid to Schools regulation. At the outset, ] would like to emphasize
that the Department’s goal is to ensure we have a strong, sustainable, and compliant Medicaid to Schools
program. As you are aware, given clarifying guidance issued by CMS in July 2019, the Department filed an
emergency rule to ensure that the state’s Medicaid program complies with federal regulations, which treat
schools as a setting, rather than as a separate program under Medicaid. On December 17, 2019, following a
series of stakeholder meetings, the Department filed the proposed rule with the Office of Legislative services
thereby initiating the formal regular rulemaking process. That proposed rule included changes made since
receiving your letter, as well as feedback from other stakeholders. We remain committed to working with you and
all stakeholders as we continue through this process.

Background: The 1988 Federal Legislation Allowing for Medicaid Reimbursement for Medical Services
Provided under IDEA

In reviewing your stated concerns, it is helpful to understand the context in which schools first became
authorized to seek Medicaid federal financial participation for Individualized Education Program (1EP) services
provided by schools under the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). In 1988, Congress amended
section 1903(c) of the Social Security Act by adding 42 U.S.C.A. §1396b(c), “Treatment of educationally-related
services,” to allow Medicaid coverage of health related services provided to children under IDEA. Through that
amendment, Congress removed the prohibition that excluded Medicaid reimbursement for a medical service
where the service was initiated through an IEP. 42 U.S.C.A. §1396b(c) does not change the state or federal
requirements of the Medicaid program, nor does the provision exempt services included in an IEP from all other
requirements under federal and state law. CMS has addressed the amendment and school participation in the
Medicaid program in guidance:

The Department of Health and Human Services’ Mission is to join communities and families
in providing opportunities for citizens to achieve health and independence.
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The Medicaid statute was amended by Congress in order to facilitate payment for the health-
related services under the IDEA. . . . IDEA statutory and regulatory provisions on health-related
services do not create exceptions to Medicaid requirements and procedures, or expand the scope
of Medicaid responsibility or coverage. Therefore, schools or their health practitioners who seek
to bill the Medicaid program for reimbursement for health services must meet Federal and state
Medicaid provider qualifications . . .

CMS, Medicaid and School Health: A Technical Assistance Guide (Aug. 1997) at p. 48 (emphasis added) {available at
https://'www.medicaid.gov/medicaid/finance/downloads/school based user guide.pdf).

The Medicaid and CHIP Payment and Access Commission (MACPAC), an entity that advises Congress
on Medicaid and CHIP policy issues, similarly explained that Medicaid services provided in the school setting
must comply with state and federal law:

State Medicaid may cover services included in a child’s IEP or IFSP as long as (1) the services
are listed in Section 1905(a) of the Social Security Act and are medically necessary; (2) all
federal and state regulations are followed, including those specifying provider qualifications; and
(3) the services are included in the state plan or available under EPSDT.

MACPAC Issue Brief, April 2018, Medicaid in Schools, at p. 2. (available at https://www.macpac.gov/wp-
content/uploads/2018/04/Medicaid-in-Schools.pdf}. The federal Office of Inspector General reiterated these
requirements in multiple audit reports. See, e.g., OIG report A-06-14-00002, (Aug. 2017).

Given this consistent messaging from our federal partners, the Department has moved forward in its
rulemaking in an effort to assist school districts that seek federal financial participation through the Medicaid
program to ensure compliance with all applicable state and federal Medicaid regulations. As the United States
General Accounting Office has recognized, “coordinating the differing requirements of Medicaid and IDEA can
be challenging.” GAO Report, Medicaid and Special Education: Coordination of Services for Children with
Disabilities is Evolving.” (Dec. 1999) at p. 13. The Department remains committed to assisting schools in
navigating those challenges and remains open to dialogue on how to ensure the State has one of the strongest
programs in the country,

RSA 186-C:25 Does Not Shift the Responsibility to Provide or Pay For Special Education Services to
DHHS

In 1990, the New Hampshire legislature enacted RSA 186-C:25 to allow schools to voluntarily
participate in Medicaid reimbursement to schools “for medically-related services provided to handicapped
children by local school districts and school administrative units.” 1990 Chapter law 272, purpose statement.
RSA 186-C:25 did not change the responsibilities of local education agencies under the IDEA, other than to
allow it to seek reimbursement for costs “which are reimbursable under federal law but which were previously
fully funded by such districts or administrative units.” RSA 186-C:25, I.

As MACPAC noted in its April 2018 issue brief, “[u]nder IDEA, local education agencies are required to
provide necessary services identified in an IEP whether or not Medicaid funding is available.” MACPAC Issue
Brief, April 2018, Medicaid in Schools, at p. 2. Although the financial responsibility under IDEA remains with
the local school districts and/or school administrative units, the Department is committed to providing a
regulatory framework that will allow schools to maximize their participation in the program.
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The Department’s Response to NHASEA’s Comments on the Proposed Rule

The Department has revised portions of the draft rule, since publishing a draft on November 4, 2019. As
such, many of the comments raised in the numbered paragraphs have been addressed, in part due to your
continued engagement.

Consultation under Medicaid

In numbered paragraph 1, you suggest that consultation should be reimbursable under the state’s
Medicaid plan. CMS has informed the Department that “provider to provider consultation” cannot be a stand-
alone coverable Medicaid service. The presence of the beneficiary is required for a covered service. The
resources that go into an encounter (such as a consultation) can be accounted for in the rate for that service.
Further, under the proposed rule, providers may still bill for the direct service where the student is present for at
least 51% of the unit of service.

We understand that this issue continues to be of concern. The Department is researching how districts
may be able to seek reimbursement for consultation and other indirect services through administrative claiming,
We look forward to working with you as we explore appropriate means by which districts may seek
reimbursement for indirect and administrative services related to the medical services provided to its Medicaid
enrolied students.

Therapy Plan

In paragraph 2, you raise concerns about the documentation requirements for occupational therapists,
physical therapists and other providers. The provision ensures providers maintain sufficient documentation to be
compliant with Medicaid related laws and regulations. =~ As CMS noted in its guidance related to Medicaid in
Schools, “the provider . . . must document the provision of the service by creating and maintaining clinical and
billing records that would be required of any other provider” CMS 7/1/19 Guidance at p. 15.

SUD/Vision Services

In paragraph 3, you suggest that the Department should not incorporate by reference other state Medicaid
regulations. A school is required to comply with all applicable state and federal Medicaid regulations if it
chooses to participate in Medicaid to Schools. Incorporating other state Medicaid regulations into He-W 589 is a
way to inform schools of relevant rules. To the extent there are questions regarding the applicability of a
particular rule please let us know and the Department may be able to address those questions through Department
issued guidance.

An JEP is not an Order for purposes of Medicaid reimbursement

In paragraph 4, you suggest that an IEP should constitute an order for medical services under the state’s
Medicaid program. As is described above, IDEA and Medicaid are two separate federal programs. While these
programs may overlap, each program has its own laws, regulations, and procedures. To the extent a school
chooses to seek reimbursement for a medical service provided as part of an IEP, Medicaid may provide
reimbursement for the cost of the services described in the [EP so long as the services are provided in compliance
with all state and federal Medicaid regulations.
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The Department understands that you also have concerns regarding prior authorization, including those
raised in paragraph Sa. We are continuing to assess the prior authorization requirement and the administrative

burdens it entails. We look forward to continuing to work with you and other stakeholders on this issue.

Rehabilitative Assistance

As to paragraph 5b — review of services performed by paraprofessionals as rehabilitative assistance
services — He-W 589.04(aj) requires that a licensed clinician designated by the care plan team must review the
service log of activities performed by the paraprofessional with the paraprofessional every 30 days. The prior
version of the rule required a weekly review of activities, which the Department recognized as being
administratively burdensome.

As to paragraph 5c — services provided under rehabilitative assistance — following stakeholder feedback,
the Department has reinserted language in He-W 589.04(b)(5), which states that all covered services shall be
“designed to meet the health needs of a student by facilitating the reduction of a physical or mental impairment
and providing rehabilitation.” He-W 589.04(af) provides examples of what would constitute covered services.
When read together, He-W 589.04(af) and He-W 589.04(bX5) should assist schools in determining which
services constitute educational services that cannot be billed as medical services to Medicaid.

The Department understands that this is an important and complicated area for schools. The
Department’s site visits have been helpful in guiding the Department’s rulemaking and we appreciate the
opportunity to observe the important work being done in schools.

Documentation

Schools that choose to seek reimbursement under Medicaid for medical services provided in schools
must comply with Medicaid documentation requirements. As such, providers “must document the provision of
the service by creating and maintaining clinical and billing records that would be required of any other provider.”
CMS 7/1/19 Guidance at p. 15. Direct service providers working in schools must “maintain appropriately
comprehensive clinical records to support the reported expenditures.” See also id. at 16.

The Department does not require documentation beyond that which is required to be compliant with
Medicaid. The Department will continue to elicit and review feedback on the proposed rule and will make
adjustments where appropriate. The Department will also continue to publish guidance to address particular
questions and concerns.

Qualified Professionals

In paragraph 7, you raise issues related to provider qualifications. Again, Medicaid in schools is not a
separate “program” but rather is a setting under Medicaid. CMS specifically addressed provider requirement in
its July 1, 2019 guidance:

In order for schools and practitioners to participate in the Medicaid program and receive
Medicaid reimbursement, they must meet the applicable Medicaid provider qualifications and the
requirements in 42 C.F.R. § 431.107, including having a provider agreement and a Medicaid
provider identification number. Practitioners in schools are also subject to the screening and
national provider identification (NPI) requirements in section 1866(j)2) of the Act and 42C.F R,
§ 455.400 — 455.470. Rendering providers must meet the screening requirements and claims
must include the NPI of the physician or other professional who ordered or referred such items or
services. Finally, practitioners who furnish services in school settings must meet applicable
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qualifications established by the state and those qualifications must minimally be the sarme as
those providers who furnish services in other settings in the community.

CMS 7/1/19 Guidance at p. 17 (emphasis added).

CMS has explained that “[i]t is not sufficient for a state to use Department of Education provider
qualifications for reimbursement of Medicaid-covered school health services.” CMS, Medicaid and School
Health: A Technical Assistance Guide, (Aug 1997) at p. 15.

The Department has described practitioners as needing “comparable” qualifications. The Department did
not intend to cause confusion with other uses of the term “comparability” such as those described in your letter.
The Department’s reference to comparability of qualifications for providers has been in the context of the CMS
requirement that “practitioners who furnish services in school settings must meet applicable qualifications
established by the state and those qualifications must minimally be the same as those providers who furnish
services in other settings in the community.” CMS 7/1/19 Guidance at p. 17. The GAO has recognized that
“required qualifications for Medicaid providers may be higher than the standards of local school districts, thus
limiting the reimbursement that can be obtained under Medicaid.” GAO Report, Medicaid and Special
Education: Coordination of Services for Children with Disabilities is Evolving.” (Dec. 1999) at p. 13.

Billing for Services in a Group Setting

Schools are able to seek Medicaid reimbursement for occupational therapy, physical therapy, and speech-
language hearing services in the group context. He-W 589.04(r)(3), He-W 589.04(v)(3), He-W 589.04(an)(3),
He-W 568.08(a)(10), He-W 568.10(e)(2), and He-W 589(e)(2) all address the billing and documenting of group
therapy.

In conclusion, the Department will continue to solicit comment and feedback on the proposed rule, as
well as to engage stakeholders for other approaches to strengthen the State’s Medicaid to Schools program.
Thank you for the time you have devoted to this endeavor, and I look forward to continued collaboration.

Sincerely,

fengy Lipman
Medlicaid Director



